Din kost påverkar din livskvalitet i hög grad. Näringsrika och läkande växter kan ha stor betydelse för din hälsa och balans.
Läkeväxter har varit den huvudsakliga källan till de flesta mediciner i världen. Den traditionella, växtbaserade medicinen har utvecklats under mer än 6 000 år. Läkande växter i relativt obearbetad form var från folkmedicinens början till mitten av 1900-talet basen för läkekonsten.
Mellan 40 000 och 80 000 växter har använts genom historien för medicinska ändamål. Ungefär 6 000 läkeväxter har använts regelbundet. Växter som sedan årtusenden visat sig återställa och bibehålla fysisk och psykisk kvalitet hos människan.
Bokens innehåll i korthet »
Sagt om boken »
Provläs inledningen och monografen om anis »
Provläs monografen om maskros »
Örter för Livet – Åttio läkande växter för kropp och själ
Du får bakgrunden till den växtbaserade, traditionella medicinen, dess historia och vad örtmedicin handlar om. Du lär dig mer om ett urval av örter, växter och blommor med flera som under årtusenden har visat sig ha en närande, förebyggande och helande effekt på kroppen.
Boken är en introduktion till växternas helande krafter. Den är också en hyllning till det storslagna mirakel som naturen erbjuder i form av läkande växter.
Bokens innehåll i korthet
- Introduktion till örtmedicin och vad växtbaserad medicin handlar om.
- Läkeväxternas rike – örtmedicinen.
- Naturlig läkning och hälsa i biologiska system.
- Var slutar maten och var börjar medicinen?
- Delar av den långa historia av traditionell medicin som har lett fram till dagens medicinutövning och de roller som läkeväxter spelat och spelar i dag.
- Grundläggande koncept inom örtmedicinen.
- Verksamma ämnen, beredningsformer och olika växtdelar som används i läkeväxter.
- Detaljerad beskrivning av åttio populära och traditionellt använda nytto- och läkeväxter i Sverige.
- Beskrivningar av trettioen av växterna och släktingar till växterna i den traditionella kinesiska medicinen.
- Introduktion till forskning på läkeväxter och några utmaningar med hur forskningsresultaten tolkas och används. Och några perspektiv på faror och risker med läkeväxter.
- Sammanställning av etthundratjugotre växter som finns inom räckhåll för dig som vill skapa en egen örtträdgård och ditt eget växtbaserade apotek.
- Och mycket mer.
Läkeväxter i boken
Du får en detaljerad beskrivning av åttio traditionellt använda nytto- och läkeväxter i Sverige med närområden. Du får information om vilken del av växten som vanligtvis används, aktiva ämnen och komponenter, aktiviteter och egenskaper, terapeutiska indikationer, noteringar gällande kända risker för biverkningar, graviditet och amning, och hur växten använts i den traditionella örtmedicinen. För vissa av örterna och deras släktingar får du dessutom information från den traditionella kinesiska medicinen.
- Anis
- Berberis
- Björk
- Brakved
- Brännässla
- Citronmeliss
- Daggkåpa
- Fläcklungört
- Fläder
- Fänkål
- Gentiana
- Groblad
- Gullris
- Gurkört
- Hagtorn
- Hallon
- Hampflockel
- Havre
- Hedblomster
- Hjärtstilla
- Humle
- Ingefära
- Islandslav
- Isop
- Jordrök
- Kal stenros
- Kamomill
- Kardbenedikt
- Kronärtskocka
- Krusskräppa
- Kryddsalvia
- Kummin
- Kungsljus
- Kungsmynta, oregano
- Kvanne
- Kvickrot
- Lakritsrot
- Lingon
- Läkemalva
- Läkevänderot
- Läkeögontröst
- Lök
- Malört
- Mariatistel
- Maskros
- Mattlummer
- Mattram
- Mjölke
- Mjölon
- Målla
- Olivträd
- Olvon
- Passionsblomma
- Pepparmynta
- Pepparrot
- Persilja
- Ringblomma
- Rosenrot
- Rundsileshår
- Rödklöver
- Röllika
- Selleri
- Snärjmåra
- Solhatt
- Spanskpeppar
- Spansk körvel
- Sparris
- Strandklo
- Styvmorsviol
- Timjan
- Vitlök
- Vitpil
- Våtarv
- Väggört
- Åkerfräken
- Ålandsrot
- Äkta johannesört
- Äkta nattljus
- Äkta vallört
- Älggräs
Boken vänder sig till dig som vill ha större kunskap om den örtmedicinska traditionen. Och vill veta mer om hur livskvaliteten för kroppen och själen kan påverkas av det du äter och dricker.
Du ökar medvetenheten om den läkande rikedom som naturen erbjuder. Du lär dig mer om de viktiga fördelar som vår föda och våra läkeväxter kan erbjuda.
Boken sammanfattar vad forskare, läkare, ört- och fytoterapeuter, funktionsmedicinare och örtmedicinkunniga experter och pionjärer inom traditionell och växtbaserad medicin kommit fram till under tusentals år.
Sammantaget ger det en bild av traditionell medicin och örtmedicin som historia, filosofi, konst, medicin och vetenskap.
Provläs inledningen och mongrafen om anis (PDF) Provläs monografen om maskros (PDF)Information
- Textbok
- antal sidor 224 sidor
- storlek 195×245 mm
- vikt 515 gram
- ISBN: 978-91-988192-0-5
Sagt om boken
”Örter för Livet – Åttio läkande växter för kropp och själ är ett utmärkt referensverk och en stor inspiration för alla som vill använda läkeväxter, dels för att förebygga och behandla besvär, dels som en viktig del av sitt husapotek. Människan har i alla tider vänt sig till läkeväxter som mat och medicin. Människan har alltid levt hand i hand med naturen och naturens gåvor. Vi mår bäst när vi lever i samklang med naturen och allt som hon kan erbjuda oss. Boken kan gärna användas av alla läkare, farmaceuter, terapeuter, trädgårdsodlare och örtintresserade för att få klarhet kring hur man på ett effektivt och säkert sätt kan använda läkeväxter för att bygga eller återställa sitt hälsotillstånd. Tack Lollo för ett utmärkt uppslagsverk för den som är osäker över verkan och dosering av örtmediciner för att förebygga eller behandla besvär”. Peter Wilhelmsson, Funktionsmedicinsk naturläkare (S.N.L.F., I.F.M.C.P.) och lärare i örtmedicin sedan 1984.
”En ambitiös och välarbetad bok och ett utmärkt uppslagsverk för den som vill lära sig mer om medicinalväxter och dess olika användningsområden. För mig som näringsterapeut blir den här boken ett värdefullt verktyg i min praktik, där jag på ett pedagogiskt och enkelt sätt kan skaffa mig en djupgående kunskap om varje enskild ört, dess viktigaste egenskaper och hur den kan användas och doseras på bästa sätt. Jag kan varmt rekommendera den här boken till andra som också använder sig av örter i sin verksamhet, men givetvis även till den som bara är nyfiken på växternas läkande kraft eller kanske drömmer om att skaffa sig sin egen örtträdgård. Tack Lollo för att du delar med dig av din kunskap!” Sofia Klüft, Dipl. Näringsterapeut