Örtmedicin

Örtmedicin har använts i stärkande, uppbyggande och läkande syfte i alla kulturer flera tusen år. Sedan människan började vandra på jorden har den använt växter som näring och för att läka och förebygga sjukdomar.

De första tecknen på användning av växter som medicin eller ritualer går tillbaka 60 000 år i tiden (lämningar i nuvarande Irak).

Mellan 40 000 och 80 000 blommande växter har använts genom historien för nytta och medicinska ändamål.

De tidiga och mest kända medicinska läketraditionerna kom att utvecklas i Kina, på den indiska subkontinenten, i områden i och runt Egypten, Mesopotamien, i nuvarande Sydamerika och i Grekland.

Traditionell medicin

Ambitionen med örtmedicin och läkeväxter

Örtmedicin utgår bland annat från att när grundläggande kroppssystem som matsmältning, nervsystem och cirkulation med flera fungerar bra kan kroppen uppnå och behålla hälsa.

Målsättningen med örtmedicin är att

  • Korrigera kroppsfunktioner som inte är i balans, normalisera onormal fysiologisk aktivitet, ge stöd till organismen och bidra till långsiktig balansering.
  • Stärka funktioner i olika kroppssystem och tillhandahålla ”förebyggande medicin” för att uppnå och behålla hälsa.
  • Stödja en friskare livsstil – att äta nyttiga och stärkande växter är bara en del på vägen till optimal hälsa.
  • Hitta läkande örter på individuell bas för varje person – varje person är unik. Det innebär att två patienter med samma fysiska symptom kan få olika kombinationer av läkeväxter.
  • Behandla och återställa hela personen, inte en specifik sjukdom. Det handlar dels om att återställa obalanser och funktioner innan sjukdom uppstår, dels behandla sjukdomar på ett så milt och skonsamt sätt som möjligt.

De flesta läkeväxter som vanligtvis används har en förhållandevis mild effekt på kroppen. Det gör att det ofta krävs ett långvarigt bruk för att få effekt och att de sällan ger några biverkningar.