Fytokemi

Fytokemi, eller grön kemi, är vetenskapen om de kemiska föreningar som bildas i växter.

Växtens metabolism innefattar processer där kemiska ämnen bildas eller bryts ner i en organism. I de här processerna kan nya ämnen bildas och energi utvinnas. De här processerna är livsnödvändiga för fortsatta cellulära och metabola processer i växten.

De ämnen som används och bildas kallas för metaboliter. Inom fytokemin brukar man skilja på primärmetaboliter och sekundärmetaboliter.

Primärmetaboliter

Primärmetaboliterna utgör de grundläggande förutsättningarna för växternas liv och metabolism – de är råvarorna som är nödvändiga för växtcellens tillväxt och för att nya, verksamma substanser ska kunna bildas.

Några viktiga primärmetaboliter är

  • vissa aminosyror
  • enzymer
  • syror
  • socker
  • vissa vitaminer
  • fettsyror
  • grundämnet kol.

Primärmetaboliterna ingår i ett mycket komplext nätverk av metabola banor för att bilda nya molekyler.

Sekundärmetaboliter

Sekundärmetaboliter bildas från primärmetaboliter genom noga reglerad metabolism.

Sekundärmetaboliterna har många specialiserade funktioner i växter.

De är vanligtvis inte är direkt nödvändiga för växtens överlevnad men gör livet lättare för växten.

Funktioner hos sekundärmetaboliter i växter

  • Skydd mot herbovorer (insekter, vertebrates).
  • Skydd mot växtpatogener, svamp- och bakterieangrepp.
  • Skydd mot andra växter.
  • Signalkomponenter för att attrahera pollinerande och fröspridande djur.
  • Signaler för kommunikation mellan växter och symbiotiska mikroorganismer.
  • Skydd mot ultraviolett ljus, oxidation och andra fysiskt stressande faktorer.
  • Färgpigment.
  • Farmakologiska aktiviteter och egenskaper.

Det finns mellan 130 000 och 200 000 farmakologiskt aktiva sekundärmetaboliter i växtriket.

Viktiga grupper av sekundärmetaboliter

  • Alkaloider »
  • Alkoholer »
  • Aminosyror
  • Antioxidanter
  • Bitterämnen
  • Essentiella oljor
  • Fenolkomponenter
  • Fiber
  • Fytoalexiner och salvestroler
  • Fytoöstrogener
  • Glykosider och saponiner
  • Kolhydrater
  • Kåda, växtharts
  • Lipider
  • Skarpa (heta, kryddiga) komponenter
  • Syror
  • Terpenkomponenter »
  • Vaxer
  • Vitaminer och mineraler.