Mariatistel, Silybum marianum
Silybum marianum har använts både som mat och medicin i cirka 2 000 år. Botanikern Hildegard von Bingen kallade mariatistel för ”kronjuvelen bland medicinska växter”.
Egenskaper
Frö
Leverskyddande och leveregenererande, antioxidant, reglerar genomsläppligheten hos cellmembranen, motverkar fibros, antiinflammatorisk, bitter, matsmältningsstimulant, lugnar och skyddar irriterad eller inflammerad vävnad och slemhinnor, stimulerar produktionen och utsöndringen av galla från levern, motverkar sammanklumpning av blodplättarna och motverkar toxicitet från antibiotika, metaller och pesticider.
Silibinin och silymarin har visat kraftfull aktivitet i immunsystemet in vitro och in vivo.
Hel växt
Bland annat galldrivande.
Användning
Dosrekommendationer varierar beroende innehåll av frö, hel växt etcetera i den färdiga produkten.
- Frö generellt: 4–9 gram, två eller tre gånger dagligen. Genomsnittlig dos: 12–15 gram dagligen. Infusion: häll en mugg kokande vatten över en tesked (cirka 3,5 gram) frön. Låt dra i femton till tjugo minuter. Drick en mugg mycket hett te, tre gånger dagligen i fyra veckor, en halvtimme före frukost. En tesked = cirka 1,5 gram.
- Silymarin (sjuttio procent): 200–300 milligram, en till två gånger dagligen. Intag av fosfatidylkolin (lecitin) förbättrar absorptionen och biotillgängligheten hos silymarin.
- Hel växt: häll kokande vatten över en halv tesked finfördelad växt. Låt dra i fem till tio minuter. Sila ifrån. Drick två eller tre koppar dagligen.