Gentiana, Gentiana lutea, Gentiana macrophylla, Gentiana scabra

Familjen Gentianaceae består av fler än etthundra släkten. Gentiana-släktet består av trehundrafyrtio arter.

Vanliga Gentiana-arter inom örtmedicinen:

  • Gentiana lutea L. (gullgentiana).
  • Gentiana macrophylla Pall. (storbladig gentiana).
  • Gentiana scabra Bunge (klasegentiana).

Egenskaper

Starkt bitter, matsmältningsstimulant (ökar produktionen av saliv och matsmältningsvätskor), tonikum, antiinflammatorisk, väderfördelande, antimikrobiell (dödar eller inaktiverar bakterier, svampdödande, parasitdödande), stimulerar produktionen och utsöndringen av galla från levern, avgiftande, lugnande, förebygger och motverkar feber, antioxidant och leverskyddande.

Gentiana är en viktig bitterört. För att bitterörter ska ge optimal effekt behöver bitterämnena komma i kontakt med smakreceptorerna i munnen.

Användning

  • Torkade bitar, rot, rhizom: 1,8–6 gram dagligen.
  • Pulver: 0,2–2 gram. Infusion: häll kokande vatten över 1–2 gram finfördelad eller pulvriserad växt. Låt dra i fem till tio minuter. Sila ifrån.
    Dekokt:
    lägg i kallt vatten, koka upp, stäng av och låt stå kvar på plattan. Macerat: åtta till tio timmar i kallt vatten i rumstemperatur. Inta upp till fyra gånger dagligen. En tesked = cirka 3,5 gram.
  • För att stimulera aptiten: en enkeldos en timme innan måltid. Vid känslig mage (ofta med ont eller brännande känsla i magen): enkeldos efter måltid.

Läs mer om gentiana: om aktiva substanser, terapeutiska indikationer, noteringar, varningar, graviditet och amning med mera i boken Örter för Livet – Åttio läkande växter för kropp och själ.