Persilja, Petroselinum crispum
Växtfamiljen Apiaceae består av nästan fyrahundrafemtio släkten.
Petroselinum crispum och Petroselinum sativum Hoff beskrivs växelvis i den örtmedicinska litteraturen. P. sativum ses växelvis som en synonym till P. crispum och växelvis till P. crispum subsp. crispum.
Persilja har odlats i minst 2 000 år.
Egenskaper
Frö
Starkt vätskedrivande och kramplösande.
Blad, växt ovan jord
Vätskedrivande, väderfördelande, kramplösande, antimikrobiell (antiseptisk i urinvägarna), sänker blodtrycket, reducerar feber, urinvägs- och matsmältningstonikum, motverkar grus och sten i njurarna, laxerande, möjligen leverstimulant, slemökande, antiinflammatorisk, antireumatisk och antidot.
Rot
Vätskedrivande (liknar persiljefrö men mildare aktivitet), väderfördelande, kramplösande, hjälper skava sönder njursten för att senare kunna föra ut stenfragment, dödar eller inaktiverar bakterier, antiinflammatorisk och lugnande.
Essentiell olja
Kraftfull livmoderstimulant och vätskedrivande.
Användning
- Frö: 1–3 gram dagligen. Infusion: häll kokande vatten över 1 gram torkade frön. Låt dra i fem till tio minuter. Sila ifrån. Drick en kopp, en till tre gånger dagligen. En tesked = cirka 1,4 gram.
- Blad: 2–4 gram, tre gånger dagligen. Infusion: 2 gram torkade blad per mugg hett vatten. ¼ kopp bladpersilja motsvarar 1,5 matsked hackad persilja. 1 matsked färsk persilja motsvarar ungefär 1 tesked torkad persilja.
- Rot: 2 gram, två eller tre gånger dagligen. Dekokt: sjud en matsked torkad rot i en liter vatten i femton minuter. Alternativt häll kokande vatten över 2 gram finfördelad rot. Låt dra i 10–15 minuter. Sila ifrån. En tesked = cirka 2 gram.
- Utsköljande behandling: se till att dricka tillräckligt med vätska.